Huh huh, kyllä tätä tekstiä kelpaa kirjoitella tuoreena jääkiekon maailmanmestarina. Kultahumussa ei voi kuin ihailla kuinka upeasti pelattiin joukkueena yhteen ja kuinkas kävikään, se tuotti tulosta! Olen työskennellyt nyt Kalajoen keskustojen kehittämishankkeessa 2 kuukautta. Tehtäväni on luoda uudenlaista yhteistyötä sekä tapahtumia Kalajoen keskustoissa. Aikamoista pyöritystä on ollut, mutta on tässä pari maaliakin saatu aikaiseksi. Paljon mukavia kohtaamisia ja tutustumista paikallisiin tekijöihin. Iso kiitos Mari Palinille, joka on tehnyt vaikuttavaa työtä, johon oli helppo hypätä vaihtopenkiltä mukaan.

Pian ”kisapassini” leimaamisen jälkeen olin Helsingissä Elävät Kaupunkikeskustat seminaarissa. Paikalla oli kuusi eri puhujaa. Heidän puheenvuorojensa sanoma oli yhteinen: Ihmisten pitäisi muuttaa suuriin kaupunkikeskustoihin. Sillä pysäytetään ilmastonmuutos, ihmiset ovat onnellisempia ja jopa elinikäkin voi kasvaa.  Seminaarin jälkeen oli pakko lähteä jäähylle.

Maaseudun tyttönä kuulostaa aika ikävältä, että meitä kannustetaan muuttamaan suuriin kaupunkeihin. Mielestäni maalla asuvat ovat monin tavoin onnellisessa asemassa. Samanlaista yhteisöllisyyttä vain harva voi kokea isossa kaupungissa. Maalla asuminen on mahdollisuus monelle etätyön yleistyessä. Tosiasia on, että väki vähenee. Mistä saadaan ratkaisun avaimet elinvoiman säilyttämiseksi koko Kalajoen alueella? Syötän kiekon nyt teille joukkuekaverit ympäri Kalajoen. Olen kokenut tapahtumien järjestämisessä haasteelliseksi ihmisryhmien löytämisen. Sekä tekijöiden, osallistujien. Ei riitä, että hankkeella on toimelias vetäjä ja ideapankissa monta tapahtumaa. Tarvitaan koko yhteisö mukaan, jotta tulosta syntyy.

Ehkäpä voisi olla aika ottaa aikalisä ja miettiä omia kulutustottumuksia. Minä olen ainakin joutunut. Olisiko mahdollista käyttää enemmän paikallisia palveluita? Meillä on joukko äärettömän hyviä ja monipuolisia yrityksiä. Monella yrittäjällä on huoli omasta tulevaisuudestaan. Pyritään pitämään kiekko omalla joukkueella.

Koko Kalajoen Siivoustalkoot oli hieno näytös, siitä kuinka Kalajoella osataan pelata yhteen. Kansa käveli pitkin tienvarsia ja keräsi roskia. Luonto kiittää! Kauppatapahtuma Katiskan aikaan takatalvi yllätti, onneksi lauantaina saatiin nauttia auringon paisteesta.

Kesä on täynnä hienoja vanhoja ja uusia tapahtumia. Kesäkuussa Himangalla avataan Fatbikerata. Viikko ennen juhannusta on kirppisralli ympäri Kalajokea. Oivallinen hetki siivota kaapeista itselle ylimääräiset tavarat ja perustaa kirppispöytä, vaikka oman kodin pihalle. Heinäkuussa on Rautio-viikko täynnä monipuolista tapahtumaa, talotohtori Panu Kaila pitää luennon ja lauantain kruununa upea NaisEnergiaa -konsertti. Raumankarin kotiseutumarkkinat Himangalla. Ventelän Talolla on toritoimintaa aina kuukauden viimeinen lauantai.

Puhaltakaa pilliin, jos tulee mieleen hyviä ideoita tai vinkkejä, mitä Kalajoelle toivoisitte. Pelataan joukkueena ja Jutin sanoin ”mennään eteenpäin” kohti yhteistä päämäärää ”elinvoimaista Kalajokea”.Toreilla tavataan!

Fanni Pöntiö, Kalajoen Yrittäjät Ry, Kalajoen keskustojen kehittämis -hanke

Donetti