Talvinen Kalajoki


Talvinen Kalajoki on aika mukava paikka. On paljon hyviä ulkoluistelupaikkoja, joissa voi käydä luistelemassa. Jos hiihto kiinnostaa, mittavat latureitit vievät moniin eri paikkoihin. Pelkkä meren jäällä tai rannalla kävely virkistää. Plassin rannasta on tehty hyvä kelkkailureitti, jota kannattaa käyttää nyt, kun kelit sallivat. Kiitokset tekijöille! Sisätiloista löytyy runsaasti erilaisia palveluita ja kauppoja sekä uusi kulttuurikeskus tuo oman laajan tarjonnan. Nautitaan nyt näistä palveluista.

Tammi- ja helmikuu ovat tapahtumien suhteen hiukan hiljaisempia kuukausia, mutta silti Kalajoella tapahtuu. R-Kioski järjestää pulkkapäivän viikonloppuna. Yhdistyksiä varten on ensi viikolla yhdistysilta, jossa käsitellään yhdistysten välistä yhteistyötä ja esimerkiksi rahoitusten hakemista. Yhdistysten omia, jäsenille suunnattuja tapahtumia on tiedossa monipuolisesti, mm. yrittäjäjärjestön järjestämä Perjantaikahvit. Eri yritykset järjestävät erilaisia hyvinvointi-iltoja ja asiakasiltoja. Helmikuussa Ventelän pihassa on kaikille avoin lumenveistotapahtuma kahvioineen. Ystävänpäivänä Kalajoella on arktinen matkailuseminaari, jossa on mielenkiintoinen ohjelma sekä puhujia.

Kalajoki on erityinen kaupunki, kun tarkastellaan palveluiden ja tapahtumien määrää ja laatua. Tämä onkin yksi meidän merkittävä kilpailuetu. Kilpailuetua haetaan myös yhteistyöllä. Miten voimme pienellä paikkakunnalla tehdä mahdollisimman tehokasta yhteistyötä eri yritysten ja muiden toimijoiden kesken? Entä eri paikkakuntien kesken? Lyhyiden välimatkojen päässä on paljon hyviä kohteita ja mielenkiintoista tarjontaa, ja yhteistyö vahvistaa kilpailuetua. Entä miten voimme tehdä monipuolisemmin alueellisesti yhteistyötä?

Yksi hyvä tapa startata yhteistyö, on järjestää erilaisia tapahtumia, joissa toimijat pääsevät kohtaamaan ja juttelemaan keskenään. Omista ideoista ei aina välttämättä kannata olla kovin mustasukkainen, vaan niistä kannattaa kertoa avoimesti eteenpäin. Tietenkin yrityssalaisuudet ovat asia erikseen. Sain kunnian olla puhumassa keskustan kehittämistoimenpiteistä Oulaisten elinkeino- ja yrittäjäväelle kuluneella viikolla ja oli hienoa huomata jälleen, miten monta asiaa Kalajoella tehdään hyvin. Aina on kehittämisen varaa ja tulee miettiä, missä voimme parantaa, mutta usein tunnistan Kalajoen erityisyyden, kun sitä vertaa muihin suunnilleen saman kokoisiin kuntiin.  Jos me onnistumme, mitä voimme kertoa siitä muille? Tai mitä voimme tehdä yhdessä? Jos muualla lähikunnassa onnistutaan, mitä voimme oppia siitä tai mitä voimme tehdä yhdessä?

Suomi on valittu monissa julkaisuissa vuoden 2019 kiinnostavimmaksi matkailukohteeksi. Miten voimme tästä koko maata koskevasta kiinnostuksesta ottaa koppia Kalajoelle? Suomen tämän hetkinen kiinnostavuus maailmalla hyödyttää Kalajokeakin, kun vain osaamme kohdistaa markkinointitoimenpiteet hyvin.

Kalajoen keskustojen kehittämishanke starttasi joulukuussa ja toimenpiteitä on jo tehty. Jos sinulla on ideoita koskien Ventelän taloa, Rautiota tai Himankaa, ota rohkeasti yhteyttä! Ideat otetaan vastaan ja lähdetään tuumasta toimeen.

Talviterveisin,

Mari Palin / Kalajoen yrittäjät ry

 Donetti