Jännittävä vuosi tiedossa

Kalajoen keskustan kehittymisen näkökulmasta vuosi 2018 näyttää mielenkiintoiselta! Keskustassa on meneillään useita rakennusprojekteja: Moni vanha rakennus on purettu pois ja uutta rakennetaan koko ajan, niin kerrostaloja kuin päiväkotiakin. Ventelän rakennuksen kunnostaminen edistyy ja myös uusia suunnitelmia tehdään koko ajan. Kauppakeskus ja kulttuuritalo on noussut yllättävänkin nopeasti maamerkiksi 8-tien varteen.  

Suunnitelmien mukaan toukokuussa avautuvat kauppakeskuksen kaupat ja elokuussa kirjasto sekä kulttuuritilat. Kauppakeskus tuo meille lisää kaupan vaihtoehtoja, kun tulee uusia yrityksiä ja muutamat nykyiset kaupat kasvattavat kokoaan. Kaupallinen keskipiste siirtyy selkeästi enemmän 8-tien varteen. Miten tämä vaikuttaa meidän yrityksiin ja palveluihin? 8-tien päässä on vaivaton liikkua kaupoissa ja minun mielestäni keskustan toiseen päähän ja tarpeellisiin liikkeisiin on lyhyt matka. Kulttuuritilat luovat mahdollisuuden monipuolistuvan elokuvatoiminnan lisäksi uusille tapahtumille ja tilaisuuksille.

Pienimuotoiselle toritoiminnalle on selkeästi kysyntää ja samalla toripaikka voi toimia viihtyisänä kohtaamispaikkana. Torin tulisi olla aivan ytimessä ja lähellä muita palveluita. Toriasiaa on selvitetty ja muutamia suunnitelmia sen paikasta on tehty ja siihen vaikuttavat vielä monet asiat. Mikä sinun mielestäsi olisi paras paikka torille? Mitä toritoimintoja käyttäisit?

Kahden viime vuoden aikana on muotoutunut hyvä tapahtumakalenteri ja vuosikello. Säännöllisin väliajoin on kaupan ja kulttuurin tapahtumia. Paikallisilta on tullut paljon positiivista ja kehittävää palautetta virkeästä toiminnasta. Kiitos siitä! Pienellä paikkakunnalla asioita tehdään yhdessä ja monien eri toimijoiden kesken. Ainakin itse olen ollut porukoissa, joissa on hyvä yhteishenki ja eteenpäin vievä energia.

Näistä asioista yksi hieno tunnustus on se, että Kalajoen yrittäjät ry on ehdolla vuoden yrittäjäjärjestöjen paikallisyhdistykseksi! Aluejärjestöt ehdottavat Suomen yrittäjille ehdokkaita ja Suomen yrittäjät valitsevat perusteluiden pohjalta finalistit. Kilpailemme 200-500 jäsenen sarjassa ja helmikuun alussa selviää voittaja. Perusteluina ehdokkuudelle ovat yhdistyksen aktiivinen toiminta, keskustahanke ja investointihanke sekä paikallisen yrittäjyyden esiintuominen Outlet-toiminnalla. Suomessa on lähes 400 paikallisyhdistystä, joten on upea juttu päästä ehdolle!

Näin vuoden alussa on hyvä tehdä myös välitsekkaus: Mitä on tehty hyvin ja missä on kehitettävää? Mitä yrittäjät toivovat? Onko Kalajoki vetovoimainen paikallisten ja matkailijoiden silmissä? Onko kuluttaminen muuttumassa? Kaupankäynnin trendeissä maailmalla näkyy se, että hyödykekuluttamisesta siirrytään palvelukuluttamiseen. Millä tavalla tämä näkyy Kalajoella? Yritykset eivät koskaan toimi tyhjiössä, vaan toimintaympäristön asiat on otettava huomioon.

Aktiivista vuotta toivottaen,

Mari Palin / Kalajoen yrittäjät ry


 


Mari Palin

Donetti