Joulun aika luo elinvoimaa

Joskus kuulee sanottavan, että vuodessa on kaksi tapahtumaa: joulu ja juhannus. Jälleen on joulun aika. Päivät ja viikot kuluvat niin kiivasta tahtia, että moni varmasti odottaa joulua ja rauhoittumisen aikaa.
Jouluun virittäydytään tietenkin joulunavauksessa ja avataan joulunaika. Perjantaina vietetään perinteistä Kalajoen joulunavausta. Tapahtuma ehti olla muutaman vuoden Plassilla, mutta kaupungin kysyttyä yrittäjäyhdistystä toiseksi järjestäjäksi, halusimme tuoda tilaisuuden takaisin keskustaan. Näin se on lähempänä kuntalaisia ja yrittäjiä.

Joulunavaus on perjantaina kello 18-20 kaupungintalon piha-alueella. Joulupukki on paikalla koko tapahtuman ajan ja hänelle tai tontuille voi käydä kertomassa lahjatoiveita. Illan ajan on myös poniratsastusta, laulua, tanssia, joulukorttipaja ja tietenkin joulupuuro. Joulunavauspaikalta voi ostaa kahvia, lättyjä tai leivonnaisia. Seitsemältä Tuontitukun katolta ammutaan ilotulitusmusikaali, joka näkyy myös joulunavauspaikalle. Kyseessä on uudenlainen ilotulitus, joka ammutaan musiikin tahtiin. Valoa on muutenkin, nimittäin uudet teemavalot syttyvät perjantaina. Modernit teemavalot täydentävät hienosti uuden kadun ilmettä. Ja Kalajoentie on tietenkin valaistu ulkotulin.

Black Friday näkyy hienosti Kalajoella! Kansainvälinen kauppatapahtuma on pikkuhiljaa rantautunut Suomeen ja Kalajoella sitä vietetään laajalti. Yli 20 yritystä on mukana omin tarjouksin, tarjoiluin ja tuote-esittelyin. Mukana olevat liikkeet palvelevat iltayhdeksään saakka. Yhdysvalloissa Black Fridayta pidetään joulukaupan avauspäivänä. Nimitys juontaa juurensa Philadelphiaan 50- ja 60-luvulle. Kiitospäivän jälkeistä päivää kutsuttiin mustaksi johtuen vilkkaasta liikenteestä. Nyt uuden merkityksen saanut päivä on Yhdysvalloissa monille kaupoille vuoden suurin yksittäinen ostospäivä ja tarjoukset näkyvät myös enenevissä määrin verkkokaupoissa.

Viime vuonna otin tavoitteeksi ostaa kaikki joululahjat Kalajoelta. Täysin en siinä onnistunut, mutta lähes kaikki lahjat tuli hankittua omalta kylältä. Säästin paljon omaa aikaa ja hermojani, kun tein täsmäiskuja paikallisiin liikkeisiin, enkä lähtenyt hikoilemaan väenpaljouteen ja tuskailemaan jonoissa. Lapset menettivät käsivarressa kiljumisen, mutta se on kanssa-asiakkaita ajatellen pelkästään hyvä asia. Mitä sinä ostat Kalajoelta? Löytyisikö mieluiset lahjat oman kunnan yrityksistä? Muutamienkin lahjojen ostaminen omista liikkeistä luo elinvoimaa kotipaikkakunnalle.

Lahjaostoksia helpottamaan tulee myös jouluinen Outlet. Entisen Wurthin tiloihin avataan Outlet kahtena pitkänä viikonloppuna ennen joulua. Tila pienenee Merran tiloihin verrattuna, mutta tiedossa on tunnelmallinen ja tiivis Outlet. Tervetuloa joulukuussa ostoksille. Outletilta on hyvä jatkaa kivijalkakauppoihin katsomaan laajempaa valikoimaa ja uutuuksia!

Lämpimästi tervetuloa joulunavaukseen ja keskustaan Black Friday -ostoksille sekä tunnelmallista joulun aikaa kaikille!

Mari Palin / Kalajoen yrittäjät ry / Kalajoen keskustan kehittäjä

Mari Palin

Donetti