Keskustassa kannattaa järjestää

Istahdan aurinkoon nauttimaan juuri uunista tullutta pizzaa. Ulkona tuoksuu vastaleivottu patonki ja croissantit, päätän ostaa muutaman macaron-leivoksen kotiin.
Vähän juustoa myös, ehkä oliiveja. Ihana Marseillen saippua houkuttelee. Nenään tuoksuu myös paistetut muikut. Ympärillä on mukava hälinä, ja ranskaa sekä italiaa puhutaan vilkkaasti ja kädet puhuvat kilpaa mukana. Tervehdin tuttuja ja jään suustani kiinni. Aika mukava tunnelma. Ihmiset jäävät istuskelemaan, ei ole kiire minnekään. Myymälästä löytyy sisätiloista paikallisten yrittäjien tarjontaa ja vieläpä ale-hinnoin. Suuntaan kotiin, mutta tällä kertaa ei tarvitse kaivaa repusta lentolippua, vaan ajan kilometrin matkan kotiovelle. Olen kotona Kalajoella ja voin kokea etelä-Euroopan tunnelman.

Kalajoki on todella monipuolinen paikka: On upea hiekkaranta, monipuolinen luonto saaristoineen, jokineen ja metsineen. Idyllinen vanha kaupunki, tyylikäs keskusta kivoine liikkeineen ja palveluineen. Taloutemme ei nojaa vain yhteen elinkeinoon, vaan meillä on monta vahvaa elinkeinoa. Prosentuaalisesti myös enemmän yrittäjyyttä kuin suuressa osassa Suomea. Hämmästyttävän paljon innokkaita ja luovia yrittäjiä, jotka vuodesta toiseen kehittävät liiketoimintaansa ja keksivät uutta.

Monipuolisuus alkaa näkyä myös keskustassa, ja paljon on tapahtunut vuoden aikana. Käsi ylös, jos olet ajatellut, että keskustassa ei kannata järjestää mitään tai sinne eivät matkailijat tule. Voit laskea käden alas ja voin iloisesti todeta, että kyllä kannattaa ja kyllä tulevat. Takana on kaksi viikkoa Outlet-myymälää kesän aikana ja muutama päivä Eurooppalaista ruokatoria. Valtaosa asiakkaista on ollut ulkopaikkakuntalaisia sekä lomalaisia. Keskustaan tullaan, kun on riittävän kiinnostavaa, monipuolista ja isoa tapahtumaa. Eri ihmiset haluavat erilaisia asioita, ja nyt on todellakin ollut monipuolista tarjontaa. Yrittäjät ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä.

Yrittäjien yhteinen Outlet-myymälä sekä Eurooppalainen ruokatori ovat auki lauantaihin saakka. Kannattaa tulla käymään! Outlet tullaan jatkossa järjestämään jossain muussa paikassa, saa vinkata isoja vapaita tiloja. Eurooppalainen ruokatori tulee jatkossakin Kalajoelle.

Kiitos yrittäjille, jotka kiireisimmän sesongin keskellä ehtivät panostaa Outlet-myymälään. Kiitos kaupungin työntekijöille, joilta olen saanut apua moneen asiaan. Kiitos paikallisille asiakkaille, jotka olette runsain joukoin tulleet ihmettelemään tarjontaa, shoppailemaan, syömään, nauttimaan tunnelmasta ja viihtymään. Kiitos italialaisille ja ranskalaisille, jotka ovat kotoaan pois useita kuukausia muissa maissa töissä, jotta muutkin voivat maistella heidän kotimaidensa herkkuja.

Euroopan väen organisoija Ali haluaa myös kiittää Kalajoen kaupunkia mahdollisuudesta järjestää tapahtuma. He ottivat tietoisen riskin tullessaan Kalajoelle, pienimpään kaupunkiin Suomen kiertueella, ja he ovat tyytyväisiä. Vuosi 2017 on jo suunnitteilla ja Kalajoki kuuluu jatkossa heidän kesän tapahtumalistalle. Aika hienoa. Mahtavia, eteenpäin vieviä ja koko kaupunkia edistäviä asioita. Saamme tutustua uusiin tuotteisiin ja ihmisiin, paikalliset yrittäjät saavat uuden kanavan myydä ja esitellä tuotteitaan, ja ihmiset ylipäätään saavat mukavan kohtaamispaikan. Ihanaa kesän loppua kaikille!

Mari Palin, Kalajoen keskustan kehittäjä, Kalajoen yrittäjät ry


Mari Palin

Donetti