Hyvällä yhteistyöllä eteenpäin

Kalajoen yrittäjät Ry haki syksyllä Rieska Liederiltä rahoitusta Kalajoen keskustan kehittämishankkeeseen. Myöntävän päätöksen jälkeen alkoi työntekijän rekrytointi.
Minä aloitin työt lokakuussa ja paljon on ehtinyt tapahtua neljässä kuukaudessa.

Ensimmäinen tavoite on kehittää keskustan liiketoiminnallista kiinnostavuutta. Tarkoituksena on kehittää yritysten omaa liiketoimintaa ja parantaa palveluita. Tapahtumien kehittäminen on yksi keskeinen asia. Järjestetään uusia tapahtumia, muttei unohdeta jo olemassa olevia hyviä tapahtumia. Markkinointi muille paikkakunnille ja yhteismarkkinointi on myös kiva pähkinä purtavaksi. Erilaiset tempaukset ja kisat, kuten joulusäkki ja kaunein joulunäyteikkuna-kisa, ovat mielenkiintoisia tempauksia ja niihin osallistuikin viime vuonna mukana määrä ihmisiä.  Meillä on yllättävän paljon liikkeitä keskustassa, muistetaan käydä niissä ja tehdä ostoksia, jotta yritykset säilyvät täällä ja kaupunki houkuttelisi uusiakin yrityksiä paikkakunnalle.

Toritapahtumia tullaan kehittämään toimivampaan muotoon ja torin paikka muuttuu Merta-Marketin etupuolelle ensi kesänä. Yrittäjäyhdistyksellä on 5 torikojua, jotka ovat lainattavissa.

Näyttävä ponnistus oli Outlet-myymälä. Siihen idea lähti paikalliselta yrittäjältä: ”Miten olisi sellainen yrittäjien yhteinen Outlet-myymälä?” Muut yrittäjät lähtivät innolla mukaan ja joulukuussa oli ensimmäinen Outlet-tapahtuma, joka onnistui yli odotusten! Yli 20 erilaista yrityksen tarjonta ale-hinnoin. Asiakkaita kävi ympäri maakuntaa ja se oli Suomen mittakaavallakin ainutlaatuinen tapahtuma! Helmikuun lopulla ja maaliskuun alussa on seuraava Outlet-tapahtuma, jossa on uusia yrityksiä ja koko myymälätila käytössä. Sosiaalisesta mediasta voi seurata lisää.

Toinen tavoite on lisätä keskustan viihtyisyyttä. Yrittäjäyhdistys rahoittaa osaltaan Kalajoentien tulevia teemavaloja, joten työryhmä on mukana suunnittelussa. Parhaillaan on suunnitteilla uudet teemavalot, eli ympäri vuoden käytettävät valot lyhtypylväisiin. Kalusteet, eli penkit ja roskakorit, menevät uusiksi sekä ehkä tulee uutta taidetta raitille. Kalajoentie viimeistellään kesällä ja se paranee entisestään, kun saadaan uudet istutukset ja kalusteet. Keväällä järjestetään yrittäjien yhteisen siivoustalkoopäivä keskustassa ja Hiekkasärkillä ja fiksataan nurkat kuntoon.

Kolmas tavoite on lisätä yhteistyötä. Olen koonnut työryhmää, jossa on mukana nyt noin 40 yritystä ja muita tahoja. Yhteistyötä tehdään myös muiden hankkeiden, oppilaitosten ja yhdistysten kanssa. On mahtavaa yhdistellä eri ideoita ja saattaa toisiaan hyödyttäviä ajatuksia yhteen. Kaikki ideat otetaan vastaan!

Yhteistyö on lähtenyt vauhdikkaasti ja luontevasti käyntiin. Ilmapiiri on toiveikas ja ideoita riittää! Yrityksiä kiertäessä nousee toistuvasti samanlaisia ajatuksia ja ideoita esille. On tärkeää, että on henkilö, joka kokoaa ne ja lähtee viemään eteenpäin.

Yrittäjät ovat lähteneet innolla mukaan yhteistyöhön ja paljon hyvää on jo tapahtunut ja paljon on suunnitteilla. Hyvällä yhteistyöllä eteenpäin!

Mari Palin

Donetti