Yhdessä olemme enemmän

Kaksi viikkoa sitten järjestettiin Helsingissä Elävät kaupunkikeskustat ry:n vuosittainen konferenssi. Paikalla oli konferenssihistorian suurin osanottajamäärä yli 170 henkeä.
Helsinki näytti poutaisina päivinä parhaat puolensa ja pääsimme tutustumaan kymmeneen kohteeseen ja kuulemaan eri asiantuntijoita ja toimijoita. Kalajoelta sinne osallistui aktiivinen seurue ja tuliaisina oli jälleen paljon ideoita ja pohdittavaa.

Kaupunkien kehittäminen vaatii yhteistyötä, organisoitumista ja tavoitteet vuosien päähän. Kuulimme esimerkiksi My o My -myymälöiden yrittäjää ja miten tärkeää on luoda uutta ja erilaista, murtaa raja-aitoja. Perinteinen kivijalkakauppa kohtaa uusia haasteita, jolloin uusiutujat sekä hybridit pärjäävät. Pop upit ovat edelleen pinnalla. Kaupungin on mahdollistettava kaupankäynti helpolla tulemisella keskustaan ja järkevän hintaisella pysäköinnillä. Liiketilojen käyttö monipuolistuu ja tilojen muunneltavuus on tärkeää. Kauppiaiden on ylläpidettävä yhdessä aktiivista yhteistyötä.

Muutumme kuluttajista kokijoiksi ja tuotteiden rinnalle halutaan enemmän palveluita. Lähimatkailu lisääntyy ja matkailevat suomalaiset odottavat uusia ilmiöitä myös Suomeen. Puhumattakaan kestävän kehityksen elintärkeydestä, jonka soisi ohjaavan kaikkea kehitystä maailmalla.

Erityisesti mieleen jäivät yrittäjien tarinat ja torikortteli-projektin case kaupunkilaisesta kaupunkikehittäjänä. Ravintolapäivät, Siivouspäivä, Illallinen Suomen taivaan alla, erilaiset pop up -tapahtumat, jakamistalouden nousu kertovat aktiivisuudesta ja mielikuvituksesta. Nyt on selkeästi sellainen nousu, että asukkaat haluavat aktivoitua, kyseenalaistaa, puuttua, toimia ja kehittää. Ihmiset eivät ole muuttuneet, mutta viestintä on. Sosiaalinen media on parhaimmillaan osallistava työkalu, joka mahdollistaa uusia toimintatapoja ja helpottaa kaupunkilaisaktivismia.

Yhteisöllisiä toimia tehdään pienillä paikkakunnilla automaattisesti. On aktiivisia yhdistyksiä, urheiluseuroja, kotiseutuyhdistyksiä ja muita tahoja, mitkä tekevät talkootyönä paljon tämän pitäjän hyväksi. Kiitos!

Jutellessani muiden keskustakehittäjien kanssa kuulin, että monilla on haasteena saada kaupungin yrittäjät mukaan. Pystyin ilokseni kertomaan, että meillä on yhteistyö toiminut melko mutkattomasti. Teen niitä asioita, joita yrittäjät kokevat tarpeellisiksi ja tärkeiksi. Samalla toimin viestinviejänä sekä ideoiden ja ihmisten yhdistäjänä. Yhdessä olemme enemmän.

Kuukauden kuluttua järjestetään jälleen Pauhamat – kaupan ja kulttuurin iltamat. Samana viikonloppuna järjestettävät perinteiset markkinat tuovat ihmisiä maakunnista. Viime vuonna oli paljon tapahtumia ja ihmiset olivat liikkeellä ja innolla mukana. Ota yhteyttä ja osallistu! Tavoitteena on, että mikä tahansa yritys, yhdistys, yksityishenkilö, koulu, mikä tahansa taho voi järjestää haluamaansa ohjelmaa haluamassaan paikassa.

Tunnelmallista syksyä toivoen,

Mari Palin / Kalajoen yrittäjät ry

Mari Palin

Donetti