Uutisähkyssä vai uutispimennossa?
”Olitko viime viikonloppuna siellä tapahtumassa?” ”Ai mitä, missä, en ollut kuullutkaan.” Tämä on usein keskustelu oman paikkakunnan tapahtumista ja menoista.
Ilmoitteluun ovat käytössä lehdet, netin tapahtumakalenterit, kauppojen ilmoitusseinät, sosiaalinen media, puskaradio, digitaulut, tienvarsikyltit, mahdollisesti myös radio ja tv, ja mitäs kaikkea vielä. Silti usein tulee palautetta, että tapahtuu paljon, mutta mistään ei tiedä mitään.
Itse yritän olla mahdollisimman aktiivinen seuraamaan paikkakunnan tapahtumia. Työn puolesta, mutta muutenkin kaikki meneminen kiinnostaa ja aina on tullut koluttua kaimansynttärit ja kissanristiäiset. Tässä alueen lehdet ja paikallislehdet ovat iso apu kärryillä pysymiseen.
Tyypillinen tilanne: Selaan illalla Facebookia ja Iltapäivälehden uutisvirtaa. Silloin jäävät alueen lehdet lukematta, koska olen jo valmiiksi ”uutisähkyssä.” Oikeasti olen uutispimennossa oman alueen tapahtumista ja menoista. Sosiaalinen media vääristää helposti kokonaiskuvaa, kun on mukavaa selata omien kavereiden juttuja ja jakoja. Jäädään sinne omaan, samanmielisten kuplaan. Tiedonsaanti on valtavaa, mutta samalla kapea-alaista. Joka viikko ja joka kuukausi tulee uusi hittisovellus, jolla voi kuluttaa aikaa ja viihdyttää itseään. Näiden rinnalla sanomalehti on ja pysyy, tässä muodossa ainakin vielä. Digilehden merkitys kasvaa ja kasvanee edelleen. Meillä on kaikki tieto. Lehdet, kirjastosta rajattomasti ilmaista tietoa, katoitko jo Googlesta?
Paikallislehdellä on vahva asema kuntalaisten tiedonlähteenä. Tutkimustenkin mukaan lukijat lukevat paikallislehdet hyvin tarkkaan. Vahva lukijasuhde varmistaa, että lehti tulee laatikkoon. Paikallislehti toimii parhaimmillaan myös yhteisön rakentajana ja oman paikkakunnan identiteetin vahvistajana. Mitä kuuluu, mitä tapahtuu, mitä juhlitaan, mitä suunnitellaan? Mitä uusia ilmiöitä on nousemassa, mitä kiinnostavaa ihmiset tekevät? Kuullaan poliittiset päätökset, on mahdollisuus vaikuttaa ja lähettää nasevia tekstiviestejä. Sen sijaan, että tuijottaa Hollywoodin tähtien pakaraleikkauksien tuloksia, voi seurailla oman kylän visioita. Ne loppupeleissä vaikuttavat meidän elämäämme enemmän ja niihin voimme jopa vaikuttaa. Tietenkin viihdettä tarvitaan, mutta toivon, että uutisten seuraaminen olisi arvossaan.
Yritän itse seuraavaa: Selaan vähemmän puhelinta ja enemmän paikallis- ja aluelehtiä. Kiinnostaa, mikä muita kiinnostaa ja siitä saa oivalluksia. Perehtynyt toimittaja ja hyvä juttu, jossa on faktat kunnossa pitää meidät edelleen sivistyneinä. Sivistyneisyys ja faktapohjaisuus sekä tiedejulkaisujen arvostus ovat monessa maassa hälyttävästi vaarassa. Eikös me näytetä tässä mallia, että ymmärrämme tarkistaa asioiden todenperäisyyyden ja kohdella ihmistä kuten ihmistä kuuluu kohdella? Oikein ihanaa alkanutta uutta vuotta kaikille!
Mari Palin / Kalajoen yrittäjät ry